Christelijke theaterworkshops voor Pinksteren

Wil je voor jouw school, kerk of organisatie een viering of feestdag organiseren rondom Pinksteren of het thema de vrucht van de Geest? Willen jullie eens iets echt bijzonders doen? Dan is deze christelijke voorstelling met bijpassende theaterworkhops voor kinderen heel geschikt!

Een lopend vuurtje - Samen in vuur en vlam 

Het verhaal van deze voorstelling gaat over een reiziger, die op weg gaat om een prachtig dorp te vinden: het dorp van het vuur. Daar moet een groot feest zijn. Onderweg doet hij allerlei verschillende dorpen aan, waar hij veel leert. In elk dorp krijgt hij iets mee én reist er een dorpeling met hem mee. Want iedereen is neiwusgierig naar het dorp van het vuur. Eenmaal aangekomen in het dorp van het vuur, lijkt het dorp niet aan de verwachtingen te voldoen. Tot de reizigers ontdekken dat ze zelf vuur kunnen maken, met alles wat zij vanuit de dorpen hebben meegenomen. Alles is nodig om samen in vuur en vlam te staan. Omdat de vrucht van de Geest in deze voorstelling duidelijk (en voor kinderen begrijpelijk) terugkomen, sluit deze voorstelling goed aan bij Pinksteren.

 

Voorstelling-in-één-Dag: creatieve workshops voor kinderen met een Bijbelse boodschap

De theaterworkshops voor kinderen van Fyr Toneel zijn een creatieve en educatieve ervaring, geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar (basisschoolleeftijd). Wij komen op locatie en voeren in één dag met alle kinderen een voorstelling-in-één-dag uit. Gedurende de dag werken we met verschillende (jaar)groepen die elk een deel van de voorstelling instuderen door middel van een theaterworkshop. Alle belangrijke theateronderdelen komen aan bod:

  • Toneelspel: De kinderen leren toneelspelen en ontwikkelen hun expressie en zelfvertrouwen door in hun rol te kruipen. In deze voorstelling speelt één kind uit de bovenbouw de reiziger. Hij of zij heeft korte teksten waarin veel herhaling zit. Uit elke groep wordt één kind gekozen die als dorpeling met de reiziger meereist. Zij hebben weinig tot geen tekst. Het kind dat de reiziger speelt krijgt een theaterworkshop toneelspel om zijn/haar rol te oefenen. Daarnaast 

  • hebben 3 kinderen uit de bovenbouw de rol van de drie bomen. Zij krijgen een spelworkshop waarin ze hun rol oefenen. Verder hebben de groepen 5, 6 en 8 een theaterworkshop spel. Groep 5 speelt een scène met mime, groep 6 bewegingsspel op muziek met daarbij tableau vivants (levende standbeelden) en groep 8 heeft een scène met tekst en spel. Twee kinderen hebben vaste teksten, welke op papier staan. De andere kinderen improviseren tijdens hun workshops de teksten en het bijpassende spel. 

  • Zang: Tijdens de workshop zingen de kinderen liedjes die passen bij het thema van de voorstelling. In deze voorstelling zingen de kinderen van groep 1 en 2 een liedje (met hele eenvoudige bewegingen) 

  • Dans: Beweging en dans worden ingezet om het verhaal van de voorstelling tot leven te brengen. In deze voorstelling leren groep 3 en 4 een dans, tijdens hun theaterworkshop.

  • Muziek (Percussie): Ritme en muziek spelen een belangrijke rol, waarbij de kinderen kennismaken met eenvoudige percussie-instrumenten. In deze voorstelling heeft groep 7 een theaterworkshop percussie; zij spelen op achtergrondmuziek een ritme op emmers met stokken. 

  • Knutselen: Alle kinderen maken rekwisieten die ze gebruiken in hun scène. Een overzicht van wat zij maken en welke materialen er nodig zijn, krijg je ruim van tevoren toegestuurd. Alle rekwisieten zijn afgestemd op de leeftijd van de kinderen, zodat jij als leerkracht/begeleider er zo weinig mogelijk tijd en energie aan kwijt bent. 

Aan het eind van de dag ('s middags of 's avonds) wordt de voorstelling voor publiek gespeeld. Alle kinderen mogen hun talenten laten zien; iedereen heeft een plek in de voorstelling en het vertellen van het verhaal.  Een onvergetelijke ervaring voor zowel deelnemers als publiek!